Spelend en belevend leren

Opleiding voor kleuterleiders, leerkrachten eerste leerjaar en zorgleerkrachten

Geef passend onderwijs aan jonge beelddenkers

Sommige kleuters denken in taal, andere kleuters denken in beelden. De meeste kinderen maken rond hun tiende de overgang van beelddenken naar taaldenken, maar sommigen blijven dingen leren door te zien en te beleven. 

  • Wil je ontdekken wat beelddenken precies is? 
  • Wil je een beelddenkend kind herkennen en optimaal kunnen begeleiden? 
  • Wil je weten tegen welke (leer)problemen een beelddenker kan aanlopen, zodat je op tijd kunt bijsturen? 
  • Wil je als (zorg)leerkracht de best mogelijke ondersteuning bieden aan beelddenkende kinderen?
  • Wil je kinderen passend onderwijs geven dat rekening houdt met hun eigen leerstijl?

Deze interactieve opleiding geeft je meer inzicht en praktische kennis over beelddenken bij kleuters. Omdat ons onderwijs sterk gericht is op taaldenkers, lopen beelddenkers het risico om een leerachterstand op te lopen. Met deze opleiding willen we werkvormen aanleren die aansluiten bij de visuele leerstijl van beelddenkers. De opleiding staat open voor kleuterleiders, (zorg)leerkrachten van het eerste leerjaar en leerlingbegeleiders uit het basisonderwijs.

Bij De Sprankelwijze School maken we het verschil door opleiding te geven in kleine groepen, zodat ervaringsuitwisseling en praktijkgerichte oefeningen de hele dag centraal kunnen staan. Zo haal je het meest uit de tijd die je investeert in de opleiding.

Hoe verloopt deze opleiding? 

We reiken je waardevolle tips, oefeningen en adviezen aan om op een speelse manier thema’s zoals letters en cijfers aan te pakken. Onze uitgangspunten zijn de verschillende leer- en denkstijlen die kinderen hanteren, en de 8 intelligenties van Gardner. Na de opleiding kun je meteen met alle tips aan de slag gaan.

Wat bereik je met deze opleiding?

Een magische aanpak om leerproblemen bij beelddenkende kinderen aan te pakken, hebben we niet. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen manier van leren. Wat wel zeker is, is dat jonge beelddenkers het best op een spelende en belevende manier leren. Een manier die rekening houdt met hun individuele leerstijl en die inspeelt op hun meervoudige intelligentie. Na deze opleiding ken je de juiste tools om beelddenkers te begeleiden.

Praktische informatie

De opleiding vindt plaats van 9.30 tot 16.30 uur. Koffie, thee, versnaperingen en lunch zijn voorzien.

Wat leerkrachten vertellen

“De training ‘bevestigde wat ik eigenlijk ook al een beetje vermoedde… Ik ben ook een beelddenker! De praktische tools die ik aangereikt kreeg, kon ik heel makkelijk gebruiken in de klas. En dat is iets waar je als juf, ondersteuner, toch naar op zoek bent!”

Wil je jonge kinderen die in beelden denken op de beste manier ondersteunen?

Voor je collega’s die ook willen sprankelen bieden we